Web Analytics Made Easy - StatCounter

Egy hét a csillagok alatt 2020

Csatlakozva az „Egy hét a csillagok alatt” országos kezdeményezéshez, a malomsoki észlelőréten is várjuk a világűr iránt érdeklődőket augusztus 11. és 12. estéjén. Segítő útitársunk lesz egy 15 cm és egy 40 cm tükörátmérőjű távcső is. Kötetlen programunk a távcsövek bemutatásával és kalibrációjával indul napnyugtakor (este 20 óra), majd 21 órától csillagtúrával folytatódik. 

Az időzítés lehetővé teszi, hogy az éjszaka egészében megfigyeljük a Jupitert, illetve a Szaturnuszt, éjfél körül hozzájuk csatlakozik Mars és a Hold, végül hajnalban a Vénusz sarlója is megfigyelhetővé válik. Bár távolodik és egyre halványul, még megfigyelhető a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös is. Mindeközben a Perseida meteorraj maximumát figyelhetjük meg, ami szerencsés esetben percenként több hullócsillaggal lephet meg minket. 

Perzeidák
A Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhők a belső naprendszer vidékén. https://www.meteorshowers.org/

A sikeres programhoz csupán derült égre és némi türelemre lesz szükség. Ezenfelül érdemes polifoammal és hálózsákkal, réteges öltözettel, szúnyog és kullancsriasztóval készülni. Az észlelőrét nem csupán fényszennyezéstől, hanem minden nemű kiszolgálóegységtől is mentes. Ezt kérjük figyelembe venni tervezéskor.
Szükség esetén 500 méter távolságra kocsma/bolt található ami este 22 óráig nyitva lesz. 

A program ingyenes, viszont borult idő esetén elmarad.
Kérjük az egészségügyi ajánlásoknak megfelelő távolság megtartását!

Megközelítés: 

8533 Malomsok, GPS: 47.4498   17.3829

Győr felől érkezve: közvetlenül a Marcal híd után jobbra

Pápa felől érkezve: közvetlenül a Marcal híd előtt balra