Web Analytics Made Easy - StatCounter

Nagy együttállás 2020 december 21.

Mivel országosan erősen felhős volt az ég december 21-én, jobb híján online közvetítésekkel tudtuk csak követni a Jupiter és a Szaturnusz bolygók együttállását. A két bolygó az este folyamán csupán 0.1 fokra volt egymástól, ami a Hold látszó átmérőjének csupán egyötöde! Szabad szemmel, derült időben nem is lehetne őket  megkülönböztetni. 

Bár 12 évente közel járnak, utoljára kb. 400 éve volt ilyen látszó közelségben a két bolygó és legközelebb 60 év múlva lesznek.

Habár az együttállás premieréről lemaradtunk, érdemes az elkövetkező napokban is próbálkozni, hiszen továbbra is nagyon szoros közelségben lászik a két bolygó. Derült időben közvetlenül napnyugta után a nyugati horizont közelében még kb egy órán át megfigyelhetők lesznek. Január közepén aztán végleg elvesznek az esti szürkületben. Március végétől pedig a hajnali égen lesznek újra megfigyelhetők, bár akkor már több fokos távolságban egymástól.

Követhetjük online, digitálisan a Stellariumban, ahol soha nem felhősödik be az Égbolt. A Jupiter éppen aktuális helyzete:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visszanézhetjük milyen volt Indiából:

Vagy visszanézhetjük a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület élő adását: