Web Analytics Made Easy - StatCounter

Egy hét a csillagok alatt 2021 – Összefoglaló

2021 augusztus 7-én éjjel csillagászati bemutatót tartottunk a malomsoki focipályán. A program jóval a Perseida meteorraj csúcspontja előtt lett szervezve, ezért a cél elsősorban az volt, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a következő éjszakák eseményeibe – ezzel felkészítve őket a csillaghullás észlelésére. Közvetlenül napnyugta után a látóhatár közelében járó Vénuszt tekinthettük meg először a 15 cm-es távcsővel. A tőlünk kb. 190 millió km-re járó (Esthajnalcsillagként is ismert) belső bolygószomszédunk nem sok részletet mutatott az esti szürkületben, de elsőségével így is nagy érdeklődés övezte. Eközben a távcsövekről is több részletet tudhattak meg a program látogatói.

 

Távcsövek bemutatása.
Távcsövek bemutatása.

Ezt követően, 21 órától egy előadás keretén belül bemutásra kerültek az összefüggések aszteroidák, üstökösök és a meteorrajok megjelenése között. Szó esett arról is, hogyan kerül az a rengeteg por a világűrbe aminek köszönhetően augusztus közepén jóval több meteorra számíthatunk mint egy átlagos nyári éjszakán. Vulkanikus kőzetek és ércek segítségével demonstráltuk az aszteoridák főbb jellemzőit, majd víz, szárazjég és földi por felhasználásával létrehoztunk egy látványos üstökös modellt is. 

A távcsöves bemutató során felkerestük a Jupitert és a Szaturnuszt, majd a Naprendszeren túli barangolásaink során planetáris ködöket (M57M27), gömbhalmazokat (M13M3), az Albireo kettőscsillag eltérő színű csillagait, majd pedig távoli galaxisokat (M31M33) vettünk célba. 

Előadás meteorokról és üstökösökről.
Előadás meteorokról és üstökösökről.
Csillag-les.
Egy Skywatcher 70/700-as vendég refraktor bütykölése.

Az idő kellemes volt, változó széllel. Szerencsére idén a száraz levegő lehetővé tette, hogy a távcsövek éles képet adjanak a halvány és távoli objektumokról is.

A várakozásoknak megfelelően aránylag kevés Perseida meteor pottyant az égből. A három órás bemutató alatt valaki 8-at, valaki 12-t csípett el. Viszont az elmondható, hogy mindegyik elég fényes volt ahhoz, hogy kedvet csináljon a jövő heti meteorzáporhoz.

A 2021-es találkozónkat egy csillagképtúrával zártuk 23 óra körül. Ekkor már erősen felhősödött és éjfélre be is borult az ég. Jó hangulatú este volt, ami alatt ízelítőt kaphattunk a megfigyelési élményekből. Remélhetőleg a következő hét derült éggel és még több hullócsillaggal kápráztatja majd el a csillagászat iránt érdeklődőket.

Az esemény során készült képek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük