Web Analytics Made Easy - StatCounter

Egy hét a csillagok alatt 2022

Az idei évben, immár 3. alkalommal csatlakozva az “Egy hét a csillagok alatt” országos programsorozathoz, ismét várjuk a világűr iránt érdeklődőket. Ez a “hét” idén számunkra augusztus 5 lesz. Ismét a malomsoki focipályára tervezzük a programot és telepítjük ki a távcsöveket. Társunk lesz egy 15 cm és egy 40 cm tükörátmérőjű távcső.   

A program a műszerek bemutatásával és a Hold megfigyelésével indul napnyugtakor (20 óra). Ezt követően a holdkutatásról tudhatunk meg több információt. Majd a Perseida meteorrajról hallhatunk. Az évente visszatérő rajt augusztus 5. és 10. között lesz érdemes megfigyelni. Már a találkozónk alkalmával is szép számmal előfordulhatnak hullócsillagok! Augusztus közepén, a raj maximumában viszont a Telihold fénye már elnyomja a halvány hullócsillagokat.

Az idei találkozónk alkalmával, első alkalommal, a Hold is jól megfigyelhető lesz 21 órától, de csak kb. 22:30-ig! Az éjszaka további részében pedig a Szaturnusz, a Jupiter és éjfél után már a Mars is elég magasan lesz az égen, hogy szépen megmutatkozzanak. A bolygómegfigyelések között egy csillagtúra keretében ismerkedünk meg a nyári csillagképekkel, majd felkeressük a leglátványosabb ködöket és halmazokat. 

A sikeres programhoz csupán derült égre, illetve némi kitartásra lesz szükség. Ezenfelül érdemes polifoammal, hálózsákkal, réteges öltözettel és szúnyogriasztóval készülni. Hasznos lehet még egy kempingszék is, ami kényelmesebbé teszi az esti nézelődést. A fű valószínűleg harmatos lesz. Az észlelőrét nem csupán fényszennyezéstől, hanem alapvető kiszolgálóegységektől is mentes. Ezt kérjük figyelembe venni tervezéskor. 

Örömmel fogadjuk ha valaki saját műszerrel is tud csatlakozni az estéhez! 

Kerüljük az erős fények használatát, mert a sötéthez alkalmazkodott látásunkat már egy komolyabb zseblámpa is percekre elronthatja. 

A program ingyenes, regisztráció nem szükséges, de csak derült idő esetén tartjuk meg! Részvételi szándékát a Perseida Party Facebook esemény oldalán tudja mindenki jelezni. 

 Megközelítés: 

8533 Malomsok, Szabadság utca vége, 

GPS: 47.445   17.389

Esemény:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük